Zrenjanin se bratimi sa kineskim gradom Jentaj 1Foto M.P.- Zrenjaninska katedrala

Ne samo što je Zrenjanin domaćin velikoj kineskoj investiciji, fabrici guma Linglong iz pokrajine Šandong, već Banaćani i Šandongci postaju pobratimi.

Naime, gradonačelnici Zrenjanina i kineskog grada Jentaja, Simo Salapura i Dženg Dejen, potpisali su danas onlajn sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa dva grada.

Kineski gradonačelnik, kako je saopšteno, potpisivao je sporazum u Kini a zrenjaninski u Novom Sadu, u prostorijama Privredne komore Vojvodine i u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića i ambasadorka Kine u Srbiji gospođe Čen Bo.

Obe strane su se saglasile da će razvijati saradnju u oblastima industrije, poljoprivrede, trgovine, nauke, turizma, kao i u drugim sferama.

U Zrenjaninu smatraju da imaju čime da pariraju gradu Jentaj, koji sam ima stanovnika maltene ko cela Sbija.

“Saradnja sa našim prijateljima iz Kine doneće nove mogućnosti i razvojne perspektive Zrenjaninu. Iako se po veličini, broju stanovnika i ekonomskim parametrima ne možemo porediti sa velikim kineskim gradom, uveren sam da Zrenjanin ima šta da ponudi Jentaju u kulturi, sportu, ekonomiji”, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Kineski grad Jentaj smešten je u provinciji Šandong, na poluostrvu okruženom Žutim morem i zauzima površinu od 13,7 hiljada kvadratnih kilometara, na kojoj živi 6,9 miliona stanovnika.

Udaljen je 650 kilometara od glavnog grada Kine, Pekinga. Pretežno je poljoprivredni grad, poznat po proizvodnji voća, vinogradarstvu, kao i velikoj luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari